Grove pitabrød

Pitabrød er perfekt å fylle med julens rester! Våre blir fylt med juleskinke, ost og salat, et litt lettere måltid kjennes fint ut i dag! God romjulsdag:)

Du trenger til 8 pitabrød
400 g hvetemel ( jeg pleier ofte å ta 300 g fint og 100 g sammalt)
3 dl melk
1 ts salt
1 ss smør
25 g gjær

Slik gjør du det
Ha de tørre ingrediensene i en bakebolle. Temperer melken, bruker du fersk gjær blander du den ut i melken, før du blander det med resten. Smøret tilsetter du tilslutt, så det kan elte seg inn. Elt deigen i ca 15 minutter med en kjøkkenmaskin.

Legg et håndkle over bakebollen og la deigen heve ca 30 min.

Ha deigen ut på et melet bakebord og del den i 8 som du former til boller, de kan hvile mens ovnen blir varm.

Sett ovnen på 275 grader.

Kjevl ut bollene til runde flate brød, som du legger på en stekeplate med bakepapir.

Stekes i ca 6-8 minutter.

Avkjøl pitabrødene på rist under et kjøkkenhåndkle

Så er det bare å fylle de nystekte pitabrødene med noe godt og kose seg!

Verdens beste knekkebrød

Jeg har ei venninne som baker verdens beste knekkebrød. Når adventstiden er i gang pleier jeg å få en koselig kakeboks med disse. De smaker like godt til frokost som sammen med en god ost til kvelds. Et sunnere og veldig GODT alternativ i en høytid hvor mye av maten både er søt og fett. Heldige meg har fått oppskriften! Nå er planen å bake, pakke inn med sløyfe eller i en fin boks slik at mine venner skal få gleden av disse, slik jeg har fått i flere år.

Du trenger (til to brett)

5 dl kokende vann
1 dl olje (solsikke-olje)
4 dl frø ( jeg pleier å blande solsikke, gresskarkjerner, sesamfrø og linfrø)
ca 2 dl maismel
salt

Slik gjør du det

Sett ovnen på 160 grader varmluft

Kok opp vannet, bland det med olje før du har i frøene. Rør inn maismelet til en tynn, grøtete røre. Smør utover to bakepapirkledde stekeplater. Stø over litt salt.

Etter knekkebrødene har stått i ovnen i ca 15-20 min, tar jeg de ut å ruter de opp. Steketiden er ca 1 time totalt, da skrur jeg av ovnen og lar de stå (ofte over natten) i ovnen, slik at de blir skikkelig sprø og gode.

PS, Disse er glutenfri:)

Ribbe i bao med godt tilbehør

Hva med å teste ut ribbe i bao med kålsalat, wasabimajones og japansk ketsjup? En skikkelig deilig smakskombinasjon vi virkelig kan anbefale!

Du trenger:

Baolefser (jeg pleier å regne 2-3 bao pr person)

Ferdig stekt ribbe, her kan du også fint bruke ribberester. Da steker jeg de litt i panna før servering.
Kål- og ingefærsalat
Wasabimajones
Japansk ketsjup
Sesamfrø
Solsikkeolje til steking
Koriander

Kål- og ingefærsalat:
1 spiss eller nykål
100 g syltet ingefær
Salt

Kutt kålen og ingefær i tynne strimler , dryss over litt salt, masser det sammen og la det godgjøre seg litt før servering, sil evnt av om det er noe overflødig væske

Wasabimajones:
1 egg (temperert)
4 dl solsikkeolje
1 ss wasabipaste
salt
sitron

Ha temperert egg og wasabi i en bolle, kjør dette sammen med en stavmikser, mens du spèr med solsikke-oljen, til blandingen får tykk, majoneslignende konsistens, smak til med salt og sitronsaft.

Japansk Ketsjup:
2 dl østerssaus
2 ss ketsjup
1 ss worchestershiresaus

Bland alle ingrediensene

Ved servering:
Varm en stekepanne med solsikkeolje på middels sterk varme, stek Bao-lefsene gyldne og sprø på begge sider. Ha på majones, kålsalat, ribbe, japans ketsjup, ristede sesamfrø og finhakket koriander.

Server og nyt!

Bao

Bao eller buns er blitt en ny favoritt her i huset, disse dampede litt søte lefsene er perfekte å fylle med diverse godsaker. Disse kan fint fryses, så er det bare å pannesteke før servering. Hvorfor ikke servere ribbe med en ny vri i år? eller fylle disse med årets ribbe eller kalkunrester?

Du trenger
600 g mel
1 ss salt
75 g sukker
3 ts bakepulver
3 ss solsikkeolje
0,5 pakke tørrgjær
3,5 dl lunken melk.

Slik gjør du det:
Bland sammen de tørre ingrediensene, så har du i olje og lunken melk. Elt dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok i 5-10 minutter, da har du en litt fast men fin deig. La deigen heve på et lunt sted i ca en time.

Del deigen i ca 20 emner, som du ruller ut til boller, legg disse på et bakepapir før du dekker de med plast. La de heve ca i 10 minutter.

Kjevl så ut bollene, så de blir ovale, pensl med solsikkeolje på den ene siden før du bretter de over, slit at de blir halvmåned-formet. Dekk de igjen med plast og la de heve i ytterligere 30 minutter.

Så skal bao ´ene dampes, jeg pleier å bruke en bamuskurv, hvor jeg damper de ca 6 min, på full damp.

De ferdig dampede baoène har jeg på en rist med kjøkkenhåndkle over.

Før servering pannesteker jeg de i solsikkeolje på middels høy varme, et par minutter på hver side.

I dag skal jeg lage opp litt buns for å så ha i fryseren til julen, da damper jeg bunsene ferdig før de fryses, tiner de langsomt i kjøleskap, før jeg pannesteker de til servering.

Brune pinner

Det blir ikke bakt 7 slag her hjemme til jul, men brune pinner må vi ha! Barna her i huset mener disse faktisk overgår peppekakene ;)

Du trenger

200 gram mykt meierismør
200 gram sukker
2 eggeplommer
2 ss lys sirup
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
2 ts kanel
300 gram hvetemel

Egg til pensling + perlesukker til strø

Slik gjør du det

Sett stekeovnen på 180 grader

Pisk smør og sukker hvitt. Visp så i eggeplomme og sirup. Ha i resten av ingrediensene, kjør deigen til du har en samlet og fin deig.

Del deigen i mindre biter, rull til pølser, ha de over på en bakepapirkledd stekeplate, her klemmer du pølsene flate. Pensle med egg og strø over perlesukker.

Stekes i ca 10 minutter til de er gyldne.

Del opp i mindre biter, når du tar de ut av ovnen og de fortsatt er myke. La de avkjøles på stekebrettet til de er blitt herlige, sprø, brune pinner.

Lussekatter

På mandag er det Lucia. For mange småbarnsfamilier betyr det vanligvis stemningsfulle og grytidlige morgensamlinger i barnehager eller på skoler med hvitkledde barn i Luica-tog og påfølgende foreldresamlinger med lussekatter og gløgg, men i år - som i fjor - blir det annerledes. Hos oss er Lucia i barnehagen avlyst. Igjen. Det betyr imidlertid ikke at vi ikke skal feire Lucia og spise lussekatter som vi pleier!  Disse lussekattene blir (nesten) like gode når du fryser dem ned, så bak dem i dag og varm dem forsiktig i ovnen rett før de skal spises. Ha en fin luciafeiring⭐️ 

LUSSEKATTER (ca 20 stk)

Du trenger:
3 1/2 dl melk
1 g safran
50 g gjær
100 g sukker
1 ts kardemomme
1 egg
ca 750 g hvetemel
150 g romtemperert smør

Slik gjør du:
Varm melken til 37 grader og tilsett safran (hvis du ikke har safran kan du bruke 1 ts gurkemeie). Smuldre gjæren i en bakebolle og rør den ut i melken. Deretter tilsetter du sukker, kardemomme, egg og halvparten av melet. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin og bland deigen godt sammen. Tilsett gradvis resten av melet og det myke smøret i små biter. Arbeid deigen til den er smidig og slipper bollen. Hvis du bruker tørrgjær blander du gjæren med alt det tørre, før du tilsetter melk.  

Dekk til deigen med et kjøkkenhåndkle og la den heve til dobbelt størrelse. Elt deigen godt sammen på bakebordet og del den opp i 20 biter. Form lussekattene slik du ønsker og legg dem på en bakeplate dekket med bakepapir. Dekk så med et håndkle og la bollene etterheve i ca 45 minutter. 

Før du setter inn bollene i ovnen pensler du lussekattene med sammenvispet egg. Deretter trykker du ned rosiner til pynt. Bollene stekes midt i ovnen, på 220 grader i 10-12 minutter. Avkjøles på rist. 

Hvis du skal tine opp nedfryste lussekatter legger du bollene i aluminiumsfolie og varmer dem på 190 grader varmluft, i 10-15 minutter.  


***

Barnevennlig gløgg

Å lese i adventstiden er et høydepunkt hjemme hos oss. Når desember kommer pleier jeg å ta opp en bunke med julebøker fra kjelleren og så prøver vi å få lest litt hver dag innimellom alt annet som skal gjøres. Blant våre favoritt-julebøker er “Lille Gruffalo” av Julia Donaldson, “Snømannen” av Raymond Briggs, Kjell Aukrusts “Solan og Ludvigs jul” og Astrid Lindgrens “Jul i Bakkebygrenda” “Se, Marikken, det snør” og “Jo visst kan Lotta nesten allting”. Av nyere bøker er “Heldiggrisen” av Monia Nilsen og den fantastiske lydboken “Nøtteknekkeren” av E.T.A. Hoffmann klare favoritter. I dag skal vi kose oss med deilig barnevennlig gløgg til lesestunden. Med en god eplejuice, litt krydder og en appelsin lager du denne på et blunk.

IMG_0401.jpg

Du trenger:
Eplejuice
Fersk ingefær
En kanelstang
Appelsin

Slik gjør du:
Ha ca en halv liter eplejuice i en kjele. Jeg pleier å bruke Sunnivas “Eplejuice fra Hardanger”, den er passe syrlig og søt og egner seg veldig godt i hjemmelaget eplegløgg. Skjær fersk ingefær i skiver, skjær av skallet og ha 2-3 skiver i eplejuicen. Tilsett så en kanelstang. Kok opp. 

Ta kjelen av varmen. La den stå og trekke litt slik at smakene får satt seg.  Skjær en skive av en appelsin og tilsett denne i den varme gløggen. La den avkjøles litt. 

***

Inviter på Halloween-fest

Sett gresskarsuppe, spøkelsesrundstykker og monsterkjeks på menyen, og inviter store og små på Halloween-fest!

Hva setter du på menyen når du inviterer til Halloween-fest? Her får du tips og oppskrifter!

Hva setter du på menyen når du inviterer til Halloween-fest? Her får du tips og oppskrifter!

Når høstmørket legger seg og oktober nærmer seg slutten, er det igjen tid for årets skumleste kveld, nemlig Halloween. Men før dere skal ut å gå knask eller knep, er det koselig å samle venner og naboer til en hyggelig Halloween-fest innendørs.

Her har du tips til hva du kan sette på menyen når store og små skjeletter, vampyrer og hekser skal samles rundt middagsbordet.

OVNSBAKT GRESSKARSUPPE

Hva passer vel egentlig bedre å servere på en Halloween-fest enn gresskarsuppe? I denne suppen har vi brukt butternut, eller flaskegresskar som det heter på norsk, noe som gir en søt og nydelig suppe.

Se oppskrift her.

Her har du oppskriften på en fantastisk god suppe som ikke innebærer noe som helst kutting. Grønnsakene bakes enkelt og greit i ovnen helt til de er så møre at du kan bruke en skje for å få med alt det gode kjøttet. Resultatet er at suppen får en ny…

Her har du oppskriften på en fantastisk god suppe som ikke innebærer noe som helst kutting. Grønnsakene bakes enkelt og greit i ovnen helt til de er så møre at du kan bruke en skje for å få med alt det gode kjøttet. Resultatet er at suppen får en nydelig sødme, og du slipper unna med å kun bruke stavmikseren for å røre det hele sammen til slutt.

SPØKELSESRUNDSTYKKER

Halloween-suppen blir ikke det samme uten små spøkelsesrundstykker. Alt du trenger er en pinne for å stikke ut små øyne og en måpende munn. Effekten er langt større enn innsatsen!

Se oppskrift her.

Små, søte spøkelsesrundstykker smaker nydelig sammen med en god suppe og godt smør

Små, søte spøkelsesrundstykker smaker nydelig sammen med en god suppe og godt smør

MUMIEPØLSER

Skremmende godt og enkelt. Må serveres med blodrød ketsjup!

Se oppskrift her.

Innbakte pølser er populært hos store og små. De er dessuten supre å servere hvis du skal ha mange på Halloween-fest ettersom de kan gjøres klare i forkant.

Innbakte pølser er populært hos store og små. De er dessuten supre å servere hvis du skal ha mange på Halloween-fest ettersom de kan gjøres klare i forkant.

MONSTERKJEKS

Et par spiselige øyne og sjokoladelinser i ulik farge gir skremmende gode monsterkjeks!

Se oppskrift her.

Saftige og skumle sjokoladekjeks passer perfekt til Halloween!

Saftige og skumle sjokoladekjeks passer perfekt til Halloween!


Denne saken er publisert på Plusstid.no


Mormors potetsuppe

Denne suppen har jeg vokst opp med. Samboeren min insisterer på at det egentlig er en betasuppe, eller en lys lapskaus, men for meg og mine to søsken er dette ganske enkelt «Mammas potetsuppe» og den har vært vår favoritt siden vi var små. Nå er suppen blitt til "Mormors potetsuppe" og den er alltid en suksess når alle barnebarna er samlet hos Mormor og Bestefar på middag. Suppen er like enkel som den er god. Og den er enda bedre dagen etter, så lag en stor porsjon når du først er i gang. 

IMG_2334.jpg

Du trenger:
12-15 poteter
8 gulrøtter
1/2 sellerirot
1 stor purre
2 grønnsaksbuljong-terninger
vann
1 pk pølser; enten røkte kjøttpølser eller medisterpølser

Slik gjør du:
Skrell og skjær gulrøtter og poteter i mellomstore biter. Skrell og skjær sellerirot i små biter og gjør det samme med purren. Ha alt i en stor kasserolle. Hell over vann til alle grønnsakene er dekket og vel så det. Tilsett buljongterninger og kok opp. La suppen koke til alle grønnsakene er møre. Det tar ca 15-20 minutter. 

Del opp pølsene i biter og ha dem i den varme suppa. Rør om. Hvis du tenker å bruke suppa to dager på rad sparer du halvparten av pølsene og tilsetter dem dag 2 (evt kjøper to pakker pølser hvis du har noen små i huset som er litt ekstra flinke til å plukke ut pølsebitene før de går løs på selve suppa) La pølsebitene trekke i suppa i 5-10 minutter. 

Gi suppa et raskt oppkok rett før dere skal spise, og server med grove rundstykker/grovt brød med godt smør.  I min familie har de voksne alltid tilsatt et lett dryss av økologisk Herbarmare urtesalt ved servering. Det er ikke nødvendig, men veldig godt. 

Eplekake med vaniljekrem

Her skal dere få oppskrift på det som må være en av verdens beste eplekaker. Det som gjør denne kaken spesielt god er epler i kombinasjon med vaniljekrem. Kaken er langt fra sunn, men vi spiser den med god samvittighet for den er så god;) Kjøp gjerne vaniljekremen til denne kaken, eller lag vaniljekremen selv. Oppskrift finner du her.

IMG_6554.JPG

Du trenger:
3 dl sukker
4 egg
100 gram smør
2 dl fløte
revet skall av 1 sitron
6 dl hvetemel
3 ts bakepulver

ca 5 epler
1 dl sukker
2 ss kanel
5 dl vaniljekrem (kjøp ferdig, eller lag denne her.)
smør

Slik gjør du:
Visp egg og sukker til eggedosis. Smelt smøret, avkjøl smøret noe før du rører det inn i eggedosisen sammen med fløte, sitronskall, bakepulver og mel. Hell røren i en bakepapirkledd liten langpanne (ca 20x30) eller en stor rund form. Fordel vaniljekremen over røren. Skrell eplene, del de i tynne biter før du blander de med sukker og kanel. Dytt så eplebitene ned i vaniljekremen. Tilslutt tar du noen skiver med kaldt smør ( som du skjærer med ostehøvel) over. Stek så kaken på 180 grader i ca 35 minutter. Om du har kaken i en rund form blir den kanskje noe høyere og trenger mulig noe lengre steketid. Sjekk med en stekepinne om den er ferdig.
 

Innbakte pølser

God morgen:) Her har jeg akuratt satt deigen til innbakte pølser. Det er en skikkelig “hit” her i huset. Innbakte pølser er perfekte å ta med som de er på stranda, båten eller fjellturen, eller hvorfor ikke ta med når fornøyelsesparken skal besøkes i sommer? Eller som niste til bilturen? Et godt alternativ til overpriset, dårlig mat som ofte er å få kjøpt langs veien. Innbakte pølser er også et godt middagsalternativ, de dagene dere kommer hjem etter en lang dag ute og middagen helst skulle vært klar for en halvtime siden. Server da med kålsalat og god ketsjup. Barna synes det dessuten er stas å være med å bake disse, jeg pleier å lage en stor posjon, så har jeg noen på lur i fryseren!

IMG_2151.jpg

Du trenger ( til ca 40 innbakte pølser )

1150 siktet hvetemel
100 g sammalt grov rug
50 g gjær
40 g sukker
25 g salt
8,5 dl melk (lunken)
125 g temperert smør

2 pakker kjøttpølser ( eller bruk andre pølser om du har det liggende)

Slik gjør du det
Først lager du deigen: bland alle ingrediensene (om du bruker fersk gjær rører du den ut i den lunkne melken), utenom smøret. Kjør dette sammen med en kjøkkenmaskin med eltekrok. Etter ca 5 minutter tilsetter du litt og litt av smøret mens deigen elter. Elt videre i 10-15 minutter. Deigen skal bli elastisk og fin og slippe kantene av bollen.

La deigen heve i 1-2 timer i romtemperatur.

Del så hver av kjøttpølsene i 4 (på langs) du har nå 40 små pølser.

Del opp deigen i like mange emner. Rull deigen ut til små pølser, som du tvinner rundt pølsene. Legg de så på to bakepapirkledde stekebrett, før du lar de heve til dobbelt størrelse. En liten time så er både ovnen blitt varm og rundstykkene har hevet fint.

Pensle med vann og litt sammalt rug eller byggmel (evt sesamfrø)

Stekes i 8-10 minutter på 225 grader.


Hjemmelagde fiskepinner

Det er ikke sjelden at fisk er førstevalget når barna får velge middag, og når de selv får velge faller valget ofte på fiskepinner. Å lage egne fiskepinner er enklere enn du tror, og med stor sannsynlighet vil barna (også de kresne!) elske det. Skal du ha naboene over på en hverdagsmiddag? Hvorfor ikke lage fiskepinner?  Servert med nypoteter, godt smør (eller sandefjordsmør) og gulrøtter, har du ganske enkelt tryllet frem en herlig hverdagsmiddag.

Du trenger
600 gram torskefileet
2 dl loffsmuler, griljemel, panko eller finkjørt knekkebrød
1 dl mel
2 egg
salt og pepper

Slik gjør du:
Skjær fisken som fiskepinner og krydre fiskestykkene med salt og pepper. Vend fisken først i mel, så i en bolle med pisket egg og tilslutt i tørkede loffsmuler, griljemel eller helt finkjørt knekkebrød. Du kan også bruke panko som er et veldig godt japansk paneringsmel. Du får tak i panko i de aller fleste dagligvarebutikker. Stek så fiskepinnene i smør på middels sterk varme til de er gyldne.

Server fiskepinnene med kokte nypoteter, gulrøtter (kokt bare et par minutter, her kan du tilsette gulrøttene i kjelen med poteter de siste fire minuttene) og godt smør - jeg bruker ofte sandefjordssmør. Det er også veldig godt med en focaccia eller godt brød ved siden av.

Rabarbrakake med hvit sjokolade

Sommeren er her, og i dag vil vi friste med en skikkelig god kake som virkelig smaker sommer! Rabarbrakake med hvit sjokolade. Server kaken med is og jordbær, eller bare spis den som den er! God sommerdag:)

IMG_2026.JPG

Du trenger:
200 g hvit sjokolade
150 g smør
3 egg
150 g sukker
1 vaniljestang
150 g hvetemel
1/4 ts salt
150 g rabarbra

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 175 grader
Del opp 3/4 av den hvite sjokoladen i en skål, smelt smøret og hell det over sjokoladen, rør et par ganger, la det stå til sjokoladen er smeltet. Del vaniljestangen i to, ha ut frøene og ha det i en bolle sammen med egg og sukker. Pisk til eggedosis. Rør så inn smørblandingen, hvetemel og salt inn i eggedosisen. Ha alt i en bakepapir-kledd panne (20x30) skrell rabarbraen, før du deler den i små biter, topp kaken med det og resten av den hvite sjokoladen som du finhakker. Strø litt sukker over det hele. Stekes midt i ovnen i 25-30 minutter til kaken er gylden.

Det er en fordel at kaken er litt myk i midten når den er ferdig, den setter seg når den blir avkjølt - og det gir bare en enda mer saftig kake

Grove vafler

Nok en fin langhelg nærmer seg slutten. Planlegging av en ny uke i gang, første som slår meg er at vi ikke har brød i huset. Et skikkelig dårlig utgangspunkt når morgendagens niste skal smøres,( Da kommer jeg på at jeg kan jo lage disse grove vaflene. Super-pop både til frokost og i matboksen, og som bonus får jeg brukt opp melken som er utgått på dato i kjøleskapet. Jeg setter likeså godt røra i kveld, så kan jeg senke skuldrene, nyte kvelden og ikke bekymre meg over hverdagen som kommer så fort i morgen tidlig!.

IMG_1792.JPG

Du trenger
1,5 dl hvetemel
1,5 dl sammalt hvete
1 dl havregryn
0,5 ts salt
0,5 ts bakepulver
2 egg
4 dl melk
2 ss smeltet smør

Slik gjør du det
Smelt smøret, bland sammen alle de tørre ingrediensene, før du har i melk, egg og smeltet smør.
Rør sammen til du har en jevn røre

Har du tid, kan røren fint hvile 10-15 minutter ( eller den kan stå over natten)

Stekes i vaffeljern.


Boller til søndagsturen

I dag skal vi ha med oss boller på søndagsturen. Nybakte boller smaker skikkelig godt, men jeg syntes også det er en veldig koselig aktivitet å gjøre sammen med barna i forkant av turen. Når vi lager “tur-provianten” sammen, starter turen på en måte på kjøkkenet! Ha en fortsatt god pinse.

IMG_1060.jpg

Du trenger:
20 g havregryn
1 dl vann

200 g sukker
1 dl rapsolje
4 1/2 dl lunkent vann
50 g fersk gjær
5 g salt
20 g kardemomme
1 kg siktet hvetemel

Slik gjør du:
Kok opp vann og hell over havregrynene. Avkjøl.
Rør inn gjær i lunkent vann før du blander gjærblandingen med havregrøten og resten av ingrediensene. Elt i maskin med eltekrok i ca 15 minutter eller for hånd i 20-25 minutter. Legg et håndkle eller plast over deigen og la den hvile i en time.
Del deigen så i 20 deler, og trill ut til boller. Legg bollene på et bakepapirkledd stekeplate. Hev så til dobbelt størrelse under et kjøkkenhåndkle ( det tar ca 1 time i romtp) . Jeg pleier å strø over litt mel for et rustikt utrykk, men du kan også pensle bollene med egg før stekning om du ønsker blankere boller.

Stek bollene på 230 grader i ca 10 minutter, avkjøl på rist under kjøkkenhåndkle.


PS: Du lurer kanskje på om disse bollene blir gode uten både melk og smør? Vi garanterer at de er verdt å teste!

Grønn curry

Kan vi friste med en grønn, smakfull curry til middag? Jeg synes denne curryen er godt balansert for en familiemiddag, den har det gode stinget, men er ikke så sterk at barna ikke liker den. Server curryen med ris og grønn topping, og dere har en herlig smakfull og vårlig middag.

PS: Vær obs på at de ulike karripastaene har svært ulik styrke. I denne oppskriften har vi brukt en grønn karripasta fra Santa Maria. Den er ganske svak, noe som gjør at man trenger ca 3 ss. Vi lagde den også med pastaen fra Aroy-D, som jeg kjøpte i en grønnsaksbutikk, og selv med 2 ss ble den skikkelig sterk. Så smak deg fram, slik at alle i familien klarer å spise den.

IMG_1729.jpg

Du trenger
1 ss olje
1 løk
1 fedd finhakket hvitløk
1 stor tommel, finhakket ingefær
1-2 ts palmesukker (evt brunt sukker)
1- 3 ss grønn karripasta (avhengig av hvilken karripasta du bruker, styrke varierer veldig)
1 boks kokosmelk
1, 5 dl kyllingkraft (evnt buljong)
5 kaffirlimeblad
1-2 ss fiskesaus
2 ss soyasaus
revet skall og saften fra 0,5 lime
4 kyllingbryst (uten skinn og bein)

Koriander, sukkererter og vårløk til topping.

Slik gjør du det

Ha oljen i en middels varm vid kjele, del løken i tynne skiver, finhakk hvitløk og ingefær. La dette surre noen minutter på middels varme, sammen med palmesukkeret til løken har blitt gyllen. Ha så i curry- pasten, før du tilsetter kokosmelken, kyllingkraft, fiskesaus, soyasaus, saft og revet skall fra limen. Nå kan det småkoke, mens du steker kyllingen (som du har delt i terninger) , i en egen panne. Ha så den ferdig stekte kyllingen over i curryen, og la den trekke noen minutter før servering.

Topp det hele med finhakket vårløk, koriander og sukkererter

Server med ris.

Mat til 17.mai

Skal du ha gjester til brunsj eller middag på 17. mai? På en så travel dag gjelder det å velge en meny der det aller meste kan gjøres klart dagen før. På den måten kan veien fra sekkeløp til middagsbord bli så hyggelig som mulig.

Hva setter du på menyen hvis du skal arrangere 17.mai? Her har du våre favoritter.

Hva setter du på menyen hvis du skal arrangere 17.mai? Her har du våre favoritter.

Hemmeligheten er å ikke legge opp til en avansert meny, og å sørge for at man bruker kvelden før til å gjøre de mest nødvendige forberedelsene.  Her har du våre favoritter hvis du skal arrangere ettermiddagsetappen for store og små på 17.mai.

Pulled Pork med hjemmelaget kålsalat

Pulled pork er super mat til 17.mai. Her kan kjøttet få godgjøre seg i ovnen mens dere er ute og går i tog, spiser is eller hopper sekkeløp. Det er dessuten et rimelig alternativ om dere er mange til bords.

Se oppskrift her.

Pulled Pork servert i brioche med hjemmelaget kålsalat og en litt ekstra god ketsjup er super mat å servere på grunnlovsdagen.

Pulled Pork servert i brioche med hjemmelaget kålsalat og en litt ekstra god ketsjup er super mat å servere på grunnlovsdagen.

Grillfest med godt tilbehør

Får dere mange gjester, er det mer enn innafor å be gjestene ta med sin egen grillmat. Så kan vertskapet stille med godt tilbehør. Her har du våre favoritter.

Se oppskrifter her.

Grønnkålsalat med nøtter og mango, en syrlig potetsalat med urter og rømme, hjemmelaget focaccia og mais med et godt urtesmør passer til det aller meste av grillmat.

Grønnkålsalat med nøtter og mango, en syrlig potetsalat med urter og rømme, hjemmelaget focaccia og mais med et godt urtesmør passer til det aller meste av grillmat.

Fiskesuppe med godt brød

Når man har brukt halve dagen på å spise pølser og is, er det ikke annet enn nydelig å få servert en smakfull og deilig fiskesuppe med godt brød til ettermiddagsetappen.

Se oppskrift her.

Hvis man skal servere suppe på selveste nasjonaldagen må det være en skikkelig god en. Vi falt på en av våre favoritter: en enkel, men knallgod fiskesuppe, signert Trond Moi.

Hvis man skal servere suppe på selveste nasjonaldagen må det være en skikkelig god en. Vi falt på en av våre favoritter: en enkel, men knallgod fiskesuppe, signert Trond Moi.

Pavlova til 17.mai

Marengskake toppet med en blanding av krem og vaniljekrem og friske bær i flaggets farger, må sies å være den ultimate 17.mai kaken!

Se oppskrift her.

Marengsbunnen kan du gjøre klar dagen før, slik at alt du må gjøre når det er tid for dessert, er å piske krem og pynte kaken med friske bær.

Marengsbunnen kan du gjøre klar dagen før, slik at alt du må gjøre når det er tid for dessert, er å piske krem og pynte kaken med friske bær.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no

Thai-kjøttdeig

Jeg er stadig på jakt etter enkle, sunne og raske middager som smaker godt! Denne oppskriften på thai-kjøttdeig fikk jeg av en venninne. Den innfrir faktisk alle kriteriene og vi har fått en ny hverdagsfavoritt.

IMG_1724.jpg

Du trenger
600 gram kjøttdeig av svin
4 ss solsikke-olje
4 ss finhakket chili
4 hvitløksfedd
2 ss østersaus
3 ss fiskesaus
2 ts palmesukker (evnt brunt sukker)
0,5 kopp vann eller kyllingkraft
1 kopp finhakket thai-basilikum

IMG_1720.jpg

Slik gjør du det
Start med å finhakke hvitløk og chili. Brun dette i en stekepanne, sammen med palmesukkeret. Ha det så over i en skål, slik at du kan bruke stekepannen til å steke kjøttdeigen. Kjøttet steker du over middels sterk varme, krydre med salt. Når kjøttet er stekt, har du chili/hvitløket tilbake i pannen, sammen med østerssaus, fiskesaus og buljonen, la dette surre noen minutter, før du vender inn den finhakkede thai-basilikumen.

Server med ris.

Sashimi med eple- og avocadosalat

Da jeg var liten var fiskemiddager det verste jeg visste og det var ikke sjelden jeg ba meg bort til venner på tirsdager da jeg visste det var fisk til middag! Med dagens barn har jeg inntrykk av at dette har forandret seg, mine er hvertfall veldig glad i fisk. Jeg tror ikke det henger sammen med at jeg er er en super fiskekokk, men derimot at fisken tilbredes på en annen måte i dag, og selvfølgelig at det er et større utvalg av god fisk!

Når denne sashimien står på menyen - blir det jubel i stua og det er ingen som vil spise middag noe annet sted enn hjemme. Sashimien serverer jeg med en deilig frisk eple-og avocado salat og kokt ris.

IMG_1734.jpg

Du trenger til sashimi
ca 400 g laks (av god kvalitet - feks salma)
1 lime (skallet og saften)
5 ss soyasaus
1 klype maldonsalt
1 ss fersk ingefær
1 ts finhakket chili
1 finskåret vårløk
3 ss ristede sesamfrø
finhakket koriander
0, 5 dl god olivenolje

Du trenger til eple- og avocadosalat
1 grønt eple
1 - 2 avocado
1 ss olivenolje
1 ss limesaft
0,5 ts sesamolje
3 ts sesamfrø
finhakket koriander

Slik lager du sashimi:
Skjær fisken i så tynne skiver som du kan (jeg pleier noen ganger å legge fisken litt i fryseren før jeg skal skjære den opp, så er det lettere å få tynne, fine skiver)
Legg lakseskivene utover en stor tallerken. Bruk et rivjern og ha over skallet fra 1 lime, ha så limesaften soyasaus og salt over fisken. Finhakk chili, ingefær, vårløk og koriander, sesamfrøene rister du litt i pannen før du har alt over. Avslutt med å ringle god olivenolje.

Slik lager du eple- og avocadosalat.

Skjær eple og avocado i små terninger, bland dette sammen med resten av ingrediensene.

IMG_1738.jpg

Grove polarbrød

God morgen:) Her skinner solen og i dag blir det tur. Jeg synes det er veldig hyggelig å pakke med sekken og ha med niste på turen. Da trenger vi ikke dra hjem fordi sulten melder seg, og maten smaker så utrolig mye bedre når den spises ute. Etter en lang påskeferie med mye godteri og usunn mat, er jeg kanskje ikke alene om å kjenne på behovet for litt sunnere mat?

Så i dag skal vi bake grove polarbrød. Smurt med godt pålegg er de perfekt å ha med på tur. Polarbrød er en kjent favoritt hos våre små. Å lage polarbrød selv er enklere enn du tror og det er dessuten en fin ting å ta med barna på.  Du skal ikke se bortifra at det å ha med egenbakt niste, fort overskygger skepsisen over at brødet kanskje er litt grovere

Tips! Er planen å grille på turen, er disse små, flate brødene også fine å spise med en fiskekake eller karbonade:)

Polarbrødene som blir til overs er supre å oppbevare i fryseren, for så å ta opp det antallet du trenger til ukens nister når du innser (gjerne litt for sent) at dere er tom for brød. At de hjembakte polarbrødene er fri for en rekke tilsetningsstoffer i forhold til dem du kjøper på butikken er jo også et stort pluss.

IMG_1687.jpg

Du trenger:
400 gram fint sammalt mel
400 gram hvetemel
150 gram havremel evt havregryn
En halv pose tørrgjær (eller 1/4 pakke fersk)
3 dl vann
3 dl melk
4 ss yoghurt naturell
1 ts sukker
1 ts salt
1 dl nøytral olje

Slik gjør du :
Ha alt det tørre i en bakebolle inkludert tørrgjær om du bruker det- bruker du fersk tilsetter du det i melken og vannet som du varmer opp til ca 25 grader. Ha så i oljen og yoghurt naturell. Kjør dette på lav hastighet til alt er godt blandet - du kan så øke hastigheten litt og elte deigen i ca 10 minutter. Tilsett mer mel hvis deigen er veldig klissete. Hev deigen 1 time.

Del så deigen i ca 24 deler. Disse ruller du til boller, bollene kjevles så ut til de er o,5 cm tykke. Legg brødene på en stekeplate med bakepapir. Prikk brødene med en spisepinne eller lignenede. Dette er en perfekt jobb for barna! La de etterheve i ca 15 minutter.

Stekes ved 225 grader i ca 10 minutter. Polarbrødene skal være lett gyldne. Avkjøles på rist. Legg et kjøkkenhånkle over så brødene holder seg myke.

Jeg pleier å fryse ned polarbrød i pakninger på 2-3 stk. Så tar jeg bare opp kvelden før, evt varmer dem (innpakket i aluminiumsfolie) på varmluft 190 grader i 10 minutter på morgenen før jeg smører niste.