Påskeboller

Da verdens klokeste bjørn, vår alles kjære Ole Brumm, ble spurt om han ville ha honning eller melk til brødskiven - svarte han : «Ja takk, begge deler».  Og det sier vi også. Riktignok ikke til melk og honning - men til vaniljekrem og kanelsmør. Med kanelsmør i svingene og et senter av vaniljekrem er dette med all beskjedenhet faktisk den beste bollen vi har smakt.

Når barna fikk velge ble dette årets påskeboller, og vi voksne var helt enig i valget! Deigen er allerede satt, så i dag blir det nybakte boller i solveggen etter skitur.

IMG_1565.jpg
IMG_1572.jpg

Til ca 24 boller trenger du :
1 kg hvetemel
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram meierismør i terninger

Kanelfyll til svingene:
100 gram smør (temperert)
3 ss sukker
1,5 ss kanel

Vaniljekrem:
( 250 -300 gram)- kjøp eller lag selv, oppskrift finner du her.

Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet og vaniljekremen (om du lager denne selv) Kanelfyllet lager du ved å røre sammen det myke smøret med sukker og kanel.

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel kanelfyllet utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på bakepaprikledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem. 

La bollene så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Ved servering er det fint og godt å strø litt sukker eller melis over bollene.

God fornøyelse! 

Langpannekake

Hele familien elsker pannekaker. Jeg også. Men jeg blir som regel stående å steke, mens resten av familien spiser. Jeg ble derfor veldig glad da jeg kom over denne oppskriften til Kolonihagen. Oppskriften ligger under "skatter" i min kokebok.  Jeg har servert denne sammen med nyrørt syltetøy når huset fylles opp en lørdag formiddag, eller etter f.eks suppe til middag. Denne oppskriften kan fint gjøres både grovere ved å bytte ut noe av hvetemelet med sammalt og mindre søt ved å redusere sukkermengden.

IMG_0742.jpg

Dette trenger du:
4 egg
6 dl hvete eller speltmel
1 ts vaniljesukker
5 dl tjukkmelk, men det fungerer godt med vanlig melk også
1 ts kardemomme
1 ts bakepulver
1,5 dl sukker
125 gram smeltet smør
2 dl kaldt vann

Slik gjør du det:
Pisk alle ingrediensene sammen til en smidig røre. Hell røren i en smurt langpanne - eller ha i bakepapir. Stek på 225 grader i ca 35 minutter.

Ps; rester av denne pannekaken er svært populært å legge i matboksen dagen etter... 


Denne saken er publisert på plusstid.no

 

Fyll til fastelavnsboller

Hva liker dere å fylle fastelavnsbollene med? Jeg er vokst opp med boller som er fylt med et tynt lag med marsipan og pisket krem, og det blir ikke fastelavn hjemme hos mamma og pappa uten disse bollene. Selv har jeg ofte gått for varianten med vaniljekrem, noe som er skikkelig godt. I år er planen å teste sesongens sitronkrem, og jeg kjenner at jeg allerede gleder meg til søndag! Spør jeg barna hva de vil ha, blir det fastelavnsboller med nugatti:) Uansatt fyll - boller blir det! Og alle skal få det obligatoriske melis-drysset på!

IMG_1066.jpg

Her finner du oppskrift både på vanilje og sitronkrem. Vaniljekremen pleier jeg å blande med litt pisket krem for så ha på fastelavnsbollen. Sitronkremen tenker jeg det er godt å smøre et lag med den på bollen, før du legger litt pisket krem oppå.

Du trenger til vaniljekrem
4 + 1 dl melk
40 gram smør
100 gram sukker
1 vaniljestang
1 egg
35 gram maisenna

Slik gjør du det:
Ha 4 dl melk, smør, sukker og vaniljestangen (skrap ut frøene og ha både stang og frø oppi) i en kjele. Kok dette opp på middels varme.

Bland sammen egg, 1 dl melk og maisenna i en bolle.  Sil så den den varme vaniljeblandingen direkte over egg & maisennablandingen og rør godt rundt. Hell så alt tilbake i kjelen og kok forsiktig opp. Her er det viktig å røre hele tiden så kremen ikke svir seg eller får klumper.

Når blandingen er kokt opp helles den tilbake i bollen. Legg plastfolie over og avkjøl bollen i et kaldt vannbad. Kremen blir tykkere når den avkjøles så ikke bli bekymret om du synes den virker litt tynn.

Oppskriften er hentet fra den fantastiske kokeboken «Godt brød».

Du trenger til sitronkrem
1 sitron
1,5 dl melis
2 egg
50 gram meierismør

Slik gjør du det:
Riv skallet av sitronen ( bruk den fineste siden på et rivjern) før du presser ut saften.  Ha saften sammen med melisen oppi en kjele. Pisk dette sammen med eggene og sitronskallet. Del smøret i terninger og ha dette oppi kjelen sammen med resten. Varm forsiktig opp og rør hele tiden til kremen tykner. Det er veldig viktig at kremen IKKE koker.

Hell over på et tett glass og avkjøl.

Boller til fastelavn

Søndag er det fastelavn og den store bolledagen. I dag vil vi dele den bolleoppskriften som for tiden er vår favoritt. Oppskriften er signert «Godt brød». Disse bollene vil jeg påstå blir like gode som de du kjøper i bakeriet: luftige, akkurat passe søte og med en nydelig smak av kardemomme. Et perfekt utgangspunkt for den beste fastelavnsbollen!

IMG_1060.jpg

Du trenger:
20 g havregryn
1 dl vann

200 g sukker
1 dl rapsolje
4 1/2 dl lunkent vann
50 g fersk gjær
5 g salt
20 g kardemomme
1 kg siktet hvetemel

Slik gjør du:
Kok opp vann og hell over havregrynene. Avkjøl.
Rør inn gjær i lunkent vann før du blander gjærblandingen med havregrøten og resten av ingrediensene. Elt i maskin med eltekrok i ca 15 minutter eller for hånd i 20-25 minutter. Legg et håndkle eller plast over deigen og la den hvile i en time.
Del deigen så i 20 deler, og trill ut til boller. Legg bollene på et bakepapirkledd stekeplate. Hev så til dobbelt størrelse under et kjøkkenhåndkle ( det tar ca 1 time i romtp) . Jeg pleier å strø over litt mel for et rustikt utrykk, men du kan også pensle bollene med egg før stekning om du ønsker blankere boller.

Stek bollene på 230 grader i ca 10 minutter, avkjøl på rist under kjøkkenhåndkle.


PS: Du lurer kanskje på om disse bollene blir gode uten både melk og smør? Vi garanterer at de er verdt å teste!

Papirklipping og fargelegging

Her kommet et tips til en veldig hyggelig helgeaktivitet! Det danske klesmerket Serendipity lager ikke bare utrolig fine barneklær, de har også noen utrolig søte papirklipp-maler tilgjengelig på nettsiden sin som man kan laste ned og printe ute. Sjekk de søte tegningene med klær som kan fargelegges, klippes ut og deretter kles på de ulike dukkene akkurat som dere ønsker!

journal1.jpg

Eller hva med å lage deres egen blomstereng? Varm opp printeren og finn fram fargeblyantene, saks og gå i gang! Ha en riktig god helg!

Du finner link til dukkene og klærne her.
Du finner link til blomstene og blomsterengen her.

(Ser at det har vært litt vanskelig å komme fram til rett side hos Serendipity. Hvis link ikke virker gå på https://serendipity-organics.dk, velg deretter Story, så Journal. Da kommer link opp.)

Tusen takk til Serendipity for en veldig god ide og for at vi fikk låne bildene deres her:) !

tools-journal.jpg

Ertesuppe med knoke

Tradisjonell ertesuppe kokt på svineknoke er bunnsolid og god bondekost som passer å spise året rundt. Men det smaker litt ekstra godt når man kommer inn i varmen etter noen timer ute. Om dere har planer om å spise ute i denne kulda, er ertesuppe perfekt å ta med på termos. Her har vi tilbrakt dagene i slalombakken, da er ertesuppe på termos perfekt å ha på lur i sekken. Bena trenger hvile, kroppen litt varme og varmestua er plutselig ikke et like naturlig alternativ som før. Du tenker kanskje at dette tar tid å lage, men her er nøkkelen planlegging! Legg erter i bløt i kveld, sett på knoken i det du står opp. Uten de store anstrengelser har dere nydelig turmat eller søndagsmiddag klar. Server med godt brød, flatbrød og smør.

IMG_0900.jpg

Du trenger
1 saltet svineknoke (røkt kan også brukes)
5 laurbærblad
10 pepperkorn
1 løk
vann
3 dl gule tørkede erter
2 hakket løk
3 gulrøtter i terninger
0,5-1 sellerirot
Persille
Salt
Kvernet hvit pepper

Slik gjør du det
Legg erter i vann tilsatt 2 ts salt i kjøleskap over natten.

Svineknoken legges i en passende kjele og dekkes med kaldt vann.. Ha på laurbærblad, pepperkorn og en løk som du har delt i to. Kok opp og la knoken koke i ca 2 timer.

Ta så ut knoken, det bør være ca 2 liter kraft igjen i kjelen, er det for lite fyller du opp med vann. Sil vannet av ertene og ha dem i kjelen sammen med kraften. Kok ertene i ca 45-60 minutter til de begynner å bli møre.

Rør rundt i kjelen med en visp. Erteskallene fester seg til vispen, og du kan ta den ut av kjelen og kaste skallene. (dette må gjøres noen ganger for å få med alle skalllene)

Når suppen er renset for skall, tilsettes hakket løk, sellerirot og gulrot i terninger, og suppen kokes i en halv time.

Mens grønsakene kokes renser du knoken fri for skinn, bein og fett. Kjøttet deles i terninger og has i suppen før servering.

Smak suppen til med salt og pepper.

Dryss over finhakket persille.

Server med hjemmebakt brød, flatbrød, og godt smør

IMG_0907.jpg



Oppskriften har vi henten fra Maschmanns, som har veldig mange fine oppskrifter inne på siden sin.

Eltefrie grove rundstykker

Jeg elsker når jeg tester en ny oppskrift og kjenner at dette kommer til å bli en ny favoritt! Disse grove, eltefrie rundstykkene er utrolig enkle å lage, og smaker kjempegodt! Rør sammen ingrediensene i kveld, og på 1-2-3 har du nydelige rundstykker til frokost i morgen.

IMG_0734.jpeg

Du trenger:
500 g kaldt vann
5 g gjær 
1 ss honning eller sukker 
100 g blandet frø og gryn (jeg bruker ofte solsikkefrø og  havregryn)
150 g sammalt mel
350 g hvetemel
2 ss olivenolje 
10 g salt

Slik gjør du det:
Bland vann og gjær i en bolle. Rør rundt til gjæren er løst opp. Tilsett resten av ingrediensene og rør sammen til du har en litt klissete deig. Dekk bollen med plastfolie evt et lokk om du har det. 

Etter ca 12 timer varmer du opp ovnen til 250 grader. Sett så inn en bakeplate, evt en pizzastein om du har det. Sett også en tom bakeplate helt nederst i ovnen. Den skal brukes til å lage damp under stekingen. 

Deigen er ganske klissete, så jeg bruker to spiseskjeer til å former rundstykkene. Rundstykkene legger jeg på et bakepapir. Deretter strør jeg over litt mel og legger et kjøkkenhåndkle over. 

Når ovnen er varm setter jeg inn rundstykkene i ovnen. Hvis du bruker en pizzastein kan du bruke en pizzaspade for å få rundstykkene over på denne og dermed inn i ovnen. Deretter heller jeg litt kokende vann på den nederste platen, slik at det blir damp i ovnen og lukk døren til ovnen. 

Stek så rundstykkene i ca 5-8 minutter på 220 grader, før du tar ut stekeplaten du hadde vann oppi. Øk så temperaturen til 250 og stek rundstykkene i ytterligere 10 minutter. 

Når rundstykkene er ferdig kan de avkjøles på rist og nytes:) 

God frokost! 

Godmorgen-smoothie

God morgen! Jeg synes frukt og yoghurt er perfekt å starte dagen med. Og det blir ekstra godt når det kjøres sammen til en herlig, frisk smoothie. Jeg har fått dilla på å lage porsjons-poser med oppkuttet frukt i fryseren. Da fryser jeg ned frukt som passer til den mengden smoothie jeg pleier å lage i hver pose. Så er det bare å tilsette yoghurt og juice om morgenen, før jeg kjører det hele noen runder i blenderen. Ikke er det bare tidsbesparende på morgenen, men dessuten en flott måte å få brukt opp fruktrester på.

Du trenger til et stort glass
1 moden banan
et halvt eple
en halv pære
1 dl eple- eller appelsinjuice
2 dl yoghurt naturell
2 ts honning

Slik gjør du det:
Hvis du bruker frossen frukt er det viktig at det ikke fryses ned i for store biter. Eple og pære kan godt skrelles om du ikke ønsker noen biter i smoothien. Om jeg bruker fersk frukt tilsetter jeg noen isbiter. Uansett om frukten er fersk eller frossen har du det oppi en blender sammen med yoghurt, juice og honning og kjører det til en herlig Godmorgen-smoothie. Nyt! 
 

Godt og grovt matpakkebrød

Hverdagen er i gang og matpakker skal smøres! Her har du oppskriften på et skikkelig grovt og godt brød som metter godt og smaker nydelig. Dette er også veldig fint å fryse ned, hvis dere ikke spiser opp alt. Ha en god dag alle små og store der ute!

IMG_7598.jpg

Du trenger:
400 g sammalt spelt
180 g siktet speltmel
10 g salt
50 g havregryn
50 g solsikkekjerner
25 g linfrø
5 g eddik
1 pk gjær
5 dl vann

Slik gjør du det: Bland alle de tørre ingrediensene og eddiken, smuldre gjæren i det tempererte vannet og ha det oppi. Elt deigen til den er en seig og tykk grøt . Jeg pleier å elte i 10 minutter med en kjøkkenmaskin med eltekrok, men dette kan også gjøres for hånd.

La deigen heve et lunt sted i ca 30 minutter, hell deigen så ut på en bakepapirkledd stekepanne, før du drar den utover som en tykk pizzadeig. La den så etterheve i ca 30 minutter.

Sett ovnen på 220 grader, rut opp deigen i ruter på ønsket størrelse, la brødet etterheve under et kjøkkenhåndkle i en liten time mens ovnen blir varm. Stek brødet i ca 30 minutter.

IMG_7592.jpg

Nyttårsmeny med kalkun

På årets siste dag er det vanskelig å tenke seg noe mer storslått enn å samle store og små rundt et festpyntet bord og en helstekt kalkun!

Inviter til nyttårsmiddag med helstekt kalkun! Foto: Familiematblogg

Inviter til nyttårsmiddag med helstekt kalkun! Foto: Familiematblogg

Kalkun er noe de aller fleste barn liker og derfor hyggelig mat å invitere på. Med en nydelig saus, god stuffing og en klassisk waldorfsalat er sjansen stor for at både store og små rundt bordet blir både glade og mette.

Men det er ikke alltid like lett å steke kalkun. Det er rett og slett en utfordring å få perfekt stekt bryst og lår samtidig uten at det eller andre blir tørt. I denne oppskriften bruker vi et urtesmør som legges inn under skinnet til kalkunen, før vi pakker inn hele kalkunen med bacon. Er det nemlig en gang du ikke skal være redd for å bruke litt ekstra fett i matlagingen, er det når du lager kalkun. For tørr kalkun er som kjent ikke så veldig godt.

Saftig helstekt kalkun

Hemmeligheten til en saftig kalkun ligger i forberedelsene. Denne oppskriften er hentet fra Gordon Ramsey. Han bruker kryddersmør og bacon for å sørge for at kalkunen ender opp saftig, og ikke tørr.

Les mer her.

En saftig, smakfull kalkun trenger mye godt fett. Det gir masse smak, og sprøtt, godt skinn. Foto: Familiematblogg

En saftig, smakfull kalkun trenger mye godt fett. Det gir masse smak, og sprøtt, godt skinn. Foto: Familiematblogg

Kalkunsaus

Hemmeligheten til en skikkelig god kalkunsaus er å koke kraft på innmaten som gjerne følger med når du kjøper en hel kalkun.

Les mer her.

Denne sausen er mild og kremete i smaken og med et hint av sitrus fra kryddersmøret som vi brukte til å steke kalkunen. Foto: Familiematblogg

Denne sausen er mild og kremete i smaken og med et hint av sitrus fra kryddersmøret som vi brukte til å steke kalkunen. Foto: Familiematblogg

Stuffing til kalkun

Ved å fylle kalkunen med tradisjonell stuffing krever den lengre steketid, og sjansen er stor for at stuffingen ikke kommer til å være ferdig stekt innen kalkunen er det samme. Men stuffing er godt! Derfor lager vi stuffingen i en brødform som serveres ved siden av kalkunen, omtrent som en kjøttpudding. Supergodt!

Les mer her.

Stuffing kommer i ulike varianter, med frukt, brød og bacon. Her har vi brukt aprikos, pistasjekjerner, bacon og persille. Foto: Familiematblogg

Stuffing kommer i ulike varianter, med frukt, brød og bacon. Her har vi brukt aprikos, pistasjekjerner, bacon og persille. Foto: Familiematblogg

Waldorf-salat

Kombinasjonen av kalkun og waldorfsalat er bortimot perfekt. Dropper du valnøttene når du lager denne er sjansen veldig stor for at både store og små kommer til å elske denne salaten.

Les mer her.

Hjemmelaget waldorfsalat med epler, ananas og druer smaker nydelig til kalkun. Foto: Familiematblogg

Hjemmelaget waldorfsalat med epler, ananas og druer smaker nydelig til kalkun. Foto: Familiematblogg

Sprøstekte poteter

Disse potene er verdig årets siste middag. Med natron i kokevannet og litt ekstra tid får du nemlig supersprø poteter som fort blir barnas favoritt!

Les mer her.

Natron og tid gjør susen! Foto: Familiematblogg

Natron og tid gjør susen! Foto: Familiematblogg

Iskake med marengs og bringebær

Avslutt årets siste måltid med en fantastisk god iskake med bringebæris og marengs! Pynt kaken med kakefyrverkeri og gjør dere klare for å ta imot det nye året!

Les mer her.

La avslutningen på året bli både søt og god med denne iskaken! Foto: Familiematblogg

La avslutningen på året bli både søt og god med denne iskaken! Foto: Familiematblogg

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Julebrød

I dag skal vi bake julebrød! Nybakt julebrød eller julekake med godt smør er noe av det aller beste jeg kan få i adventstiden. Og det tror jeg resten av familien kan skrive under på! Sist jeg bakte disse, skulle jeg en raskt tur i butikken, og da jeg kom tilbake var den ene kaken forsvunnet, og minstemann lurte på når jeg skulle bake dette fantastiske brødet igjen! Nå er deigen satt! og etter julegrøten skal vi kose oss med julekortskriving og julebrød med masse smør! Oppskriften er signert “Godt Brød” og vi anbefaler deg virkelig å teste den.

IMG_0306.jpg

Du trenger
20 gr havregryn
1 dl +2,5 dl vann
550 gr hvetemel
110 gr sukker
4 ss solsikkeolje
30 gr fersk gjær
3 gr salt
6 gr kardemomme
200 gr rosiner

Slik gjør du det
Kok opp 1 dl vann, bland i havregrynet - og la dette avkjøles i bakebollen.
Bland så i resten av ingrediensene med unntak av rosinene. De 2,5 dl med vannet skal være lunkent og her rører du ut gjæren. Om du bruker tørrgjær har du det oppi sammen med de tørre ingrediensene.

Elt i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter, ha i rosinene og elt 5 minutter til.

La deigen heve i bollen ca 1 time med et kjøkkenhånkle over. Del så i to like emner, og form de til to boller, la de hvile under håndkle på benken i ca 15 minutter. Form så julebrødene til ønsket størrelse - om du ønsker de runde eller litt avlange. .

La de så etterheve under kjøkkenhåndkle til dobbel størrelse (ca 1-2 t)

Stek på 200 grader i ca 25 minutter.

Ingefær- og kanelkjeks

Adventstiden er tiden for hjemmebakte småkaker og kjeks. I dag skal du få oppskrift på noen deilige sprø, smaksfulle ingefær- og kanelkjeks. Deigen til disse kjeksene kan du fint fryse. Når deigen fortsatt er litt frossen, er den perfekt å skjære opp i tynne skiver før kjeksene legges på brett og stekes. Om dere ikke spiser opp alle selv, er disse fine å pakke i en fin pose for så å gi bort som en hyggelig liten førjulshilsen (gjerne sammen med en god ost!) Du kan også pakke inn en rull med deig og gi bort den som den er. Perfekt for venninnen som ikke er så glad i å bake, men som elsker et kjøkken med lukten av nybakst!

IMG_0289.jpg

Til ca 50 kjeks trenger du:
200 g mykt smør
200 g sukker
1 egg
0,5 dl sirup
300 g hvetemel
2 ts malt ingefær
2 ts kanel
1 ts natron

Slik gjør du det:
Pisk smør og sukker hvitt (pisk gjerne i 10 minutter) Pisk så inn egget og sirupen. Rør inn de tørre ingrediensene. Rull deigen til en pølse i plastfolie.
Legg deigen i kjøleskapet i minst en time, så kan du skjære den i skiver med en kniv. (Deigen kan også fryses, det er da lettest å skjære den før den er helt tint)

Sett ovnen på 180 grader og dekk en stekeplate med bakepapir.
Legg de tynne skivene utover stekeplaten.
Stekes i ca 10 minutter midt i ovnen.
Avkjøles på rist.

IMG_0286.jpg
IMG_0213.jpg



Langtidsstekt (og perfekt!) ribbe

Er du nervøs for å lage juleribbe? Senk skuldrene. Følger du denne oppskriften tror jeg nesten vi kan garantere saftig, mørt svinekjøtt - og ikke minst sprø svor!

Spenningen er til å ta og føle på hver eneste jul - blir det sprø svor på ribba i år?

Spenningen er til å ta og føle på hver eneste jul - blir det sprø svor på ribba i år?

Jeg husker fortsatt da pappa stod med skibrenneren over ribba i håp om å redde svoren som så altfor blek og trist ut. Resultatet ble ofte en mer svidd enn sprø svor, og en litt skuffet forsamling som prøvde å overbevise seg selv om at det ikke var så farlig med den svoren. Men det er faktisk litt farlig med den svoren, fordi kombinasjonen av sprø svor smaker fantastisk sammen med mørt og saftig svinekjøtt.

Den tradisjonelle måten å steke ribbe på tar omtrent tre timer, og det er helt sikkert like store sjanser for å lykkes med både kjøtt og svor hvis du gjør det på denne måten, men vår erfaring er at vi av en eller annen merkelig grunn alltid blir stående bittelitt fortvilet over altfor blek svor som liksom ikke vil bli sprøstekt selv om vi tyr til både grill og maks overvarme.

Dette har imidlertid aldri vært et problem etter at vi begynte å langsteke ribbe. Da har vi nemlig endt opp med mørt og saftig svinekjøtt, og svor som ligner baconcrisp hver eneste gang. Og det uten noen store anstrengelser!

Derfor sverger vi til langsteking av ribbe. I tillegg er det en veldig behagelig måte å lage middag på, da maten mer eller mindre lager seg selv!

***

Trenger du inspirasjon til meny på julaften?
Sjekk vår 3-retters julemeny.

Lurer du på hva slags tilbehør du skal servere til ribba?
Vårt favoritt-tilbehør finner du her:
Hjemmelaget rødkål
Grønnkål med epler og bacon
Honningstekte epler med svisker og løk
Stekte poteter

IMG_8527.jpg

Du trenger:
500 gram tynnribbe per person
1 liter vann
3 laurbærblad
6 hvitløksfedd
1 tommelfingerstor fersk ingefær delt i mindre biter

Slik gjør du:
Skal du servere ribba på julaften begynner prosessen kvelden 21 desember. Gni ribba inn med rause mengder salt og grovkvernet pepper. Pakk ribba inn i aluminiumsfolie og la den ligge i kjøleskapet til den store dagen.

Hvis du tar utgangspunkt i at julemiddagen er ca 17.30 - må du starte ca kl 8 på morgenen. Sett ovnen på 180 grader (over og undervarme) Ribba legges med svorsiden ned i en stor ildfast form. Legg laurbærblad, hvitløk og ingefær i formen. Tilsett gjerne litt julekrydder hvis du ønsker det. Hell over vann. Legg alminiumsfolie over formen og sett den midt i ovnen. La stå i 45 minutter.

Ta ut ribba. Skru ovnen ned til 90 grader. La vann og krydder blir værende i stekepannen/den ildfaste formen. Ta av folien og krøll den sammen som en ball. Legg denne under ribba idet du snur den, slik at svoren vender opp.  Hvis du ikke har rutet svoren inntil nå, er dette det perfekte tidspunktet å gjøre det på, da svoren nå er medgjørlig og myk. Rut da svoren i ruter på 2 x 2.

Om du har et steketermometer stikker du det inn i den tykkeste delen av ribba. Sett så ribba inn igjen i ovnen. Deretter steker du ribba på lav temperatur i 7 timer til kjernetemperaturen viser 80 grader. Da skrur du opp varmen til 275 grader.

Nå må du følge med, for det som skjer inni ovnen på dette tidspunktet kan gjøre en nervøs ribbesteker lykkelig. Svoren begynner nå å poppe og forvandles til luftig baconsvor. Etter ca 20 minutter har du en perfekt ribbe.

La ribba hvile på kjøkkenbenken ca 45 minutter. Her er det viktig at du IKKE dekker til ribba. Da vil du ødelegge den fantastiske svoren du har drømt om hele året:)


TIPS: Kjøper du frossen ribbe er det lettest å rute svoren mens ribba fremdeles er halvfrossen. Tin ribba i kjøleskapet, da får du minst væsketap.

KLIKK FOR Å SE BILDER AV HELE PROSESSEN:

Denne artikkelen er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Hjemmelaget juletrepynt

Med trolldeig, et par små former, trå i fine farger og litt maling kan dere enkelt lage deres egen juletrepynt. Jeg har ikke laget trolldeig siden tidlig 90-tall, men da vi satt i gang synes nok jeg at denne aktiviteten var like gøy som barna. Og resultatet! Supersøt juletrepynt som er like koselig å pynte eget tre med, som å gi bort i en fin pose.

IMG_6693.jpg

Til trolldeigen trenger du:
1 dl salt
2 dl hvetemel
1 dl vann
1 ss matolje

Til monteringen trenger du:
Små former
en pinne til å stikke hull
evt maling
tråd i fine farger

IMG_6551.jpg

Slik gjør du det
Elt alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med eltrekrok. Deigen skal være ganske fast, så det er mulig du må tilsette litt mer mel.
La deigen hvile litt i kjøleskapet, så blir den lettere å jobbe med.

Kjevl ut og stikk ut små former, husk å lag små hull så du får hengt opp pynten.
Stek trolldeigen på 100 grader over- og undervarme til den er tørr. La den gjerne stå i ovnen over natten.

Når trolldeigen er tørr kan den males om du ønsker det. Fest så på tråder, slik at de kan henges opp der dere måtte ønske.

IMG_6556.jpg

Treretters julemiddag

Trenger du inspirasjon til årets julemiddag? Her er vårt forslag til en treretters meny til julaften!

IMG_1093.jpeg

Forrett: Røkelaksmousse på rugbrødtoast

Dette er den perfekte forretten til både ribbe, kalkun og pinnekjøtt.

Flere tips til forrett til julemiddagen:
Toast med løyrom

Hovedrett: Langtidsstekt (og perfekt!) ribbe

Etter vi kom over denne oppskrifter har ribba blitt vellykket hver eneste gang. Derfor tar vi ingen sjanser når vi lager årets julemiddag. Vi bruker denne oppskriften. Gi det et forsøk du også, jeg tror nesten vi tør å garantere at det blir en suksess!

Lurer du på hva slags tilbehør du skal servere til ribba?
Vårt favoritt-tilbehør finner du her:
Hjemmelaget rødkål
Grønnkål med epler og bacon
Honningstekte epler med svisker og løk
Stekte poteter

JULEDESSERT MED IS, MULTER OG HJEMMELAGET KROKAN

Her har du en av våre favoritt-desserter til jul. Denne desserten er like enkel å lage som den er god. Det er enkelt og greit en skikkelig god vaniljeis servert med hjemmelaget krokan og lune molter.

Flere tips til dessert på julaften:
Juledessert med havreflarn, salt karamell og vaniljeis. Se oppskrift her.
Panna cotta med vanilje & salt karamell.
Se oppskrift her.
Riskrem. Se oppskrift her.

Nordlandslefse

Denne lefsen er jeg vokst opp med. Oppskriften kommer fra min mammas farmor. Denne tjukklefsa var det aller beste min morfar kunne få, så hvert år var hans bursdagsgave klar! Vi bakte en lefse for hvert år han ble, så for hvert år som gikk ble lefsebunken høyere og høyere - og i følge han, bedre og bedre. Jeg synes norlandslefse smaker aller best med litt smør og ost. De er like gode å servere til formiddagskaffen som å putte i tursekken.  Eller kanskje dere kan gi bort lefser til noen dere er glad i, som vi gjorde til morfar, år etter år;)

FullSizeRender-11.jpg

Til 12- 15 lefser trenger du:
3,75 dl kefir
1,25dl sirup
0,5 ss natron
2,5 dl sukker
1,25 dl smeltet smør
hvetemel til passe tykk deig (ca 500 gram hvetemel)
+ mel til utbaking

Slik gjør du:
Smelt smøret, bland så alle ingrediensene. Du kan godt bruke en kjøkkenmaskin.  Når du har en fin fast deg, lar du deigen hvile i kjøleskap i ca 15 minutter. Det er nå klart til utbaking. Kjevl ut deigen, ca 5 mm tykk og trykk ut med et stort glass eller annen ønsket form. Jeg bruker en del mel når jeg kjevler ut deigen, slik at lefsene ikke setter seg fast, men prøver å ikke bruke for mye slik at lefsene blir tørre. Stek så lefsene i en tørr stekepanne på middels høy varme, eller på takke om om har det.

Lefsene serveres med godt smør og brun-  eller gulost. De er utmerket å fryse for så å ta opp de når de skal spises, de kan tines i ovnen eller i en brødrister.

FullSizeRender-9.jpg

Halloween-bakst

Det skal ikke mer til en en god deig, et par sushipinner og noen kreative barn for å lage årets kuleste Halloween-bakst. Her har barna laget både edderkopper, spøkelser og søte gresskar-rundstykker. Disse er ikke bare morsomme å bake, de er farlig gode!

IMG_9910.jpg

Du trenger ( til ca 30 rundstykker )

1150 siktet hvetemel
100 g sammalt grov rug
50 g gjær
40 g sukker
25 g salt
8,5 dl melk (lunken)
125 g temperert smør

Slik gjør du det
Bland alle ingrediensene, utenom smøret. Kjør dette sammen med en kjøkkenmaskin med eltekrok. Etter ca 5 minutter tilsetter du litt og litt av smøret mens deigen elter. Elt videre i 10-15 minutter. Deigen skal bli elastisk og fin og slippe kantene av bollen.

La deigen heve i 1-2 timer i romtemperatur.

Del opp deigen i emner (antall er litt avhengig av hvor store du ønsker rundstykkene) Form disse til boller og la de heve under et kjøkkenhåndkle i ca 15 minutter. Form så bollene til ønsket form før du lar de heve til dobbelt størrelse. En liten time så er både ovnen blitt varm og rundstykkene har hevet fint.

Pensle med vann og litt sammalt rug eller byggmel (evt sesamfrø om du vil ha hamburgerbrød/pølsebrød)

Stekes i 8-10 minutter på 225 grader.

IMG_9905.jpg

Havrekjeks FRA BAKERIET I LOM

God morgen. Har du lyst til å bake noen gode kjeks til søndagsturen? da ville jeg anbefalt deg å testet disse.! De er ikke spesielt sunne, men de er til gjengjeld veldig gode. Her har vi tilsatt rosiner, tranebær er også godt i denne kjeksen, eller du kan bytte det ut med sjokolade. Spis de som de er, eller med brunost og smør. Det er igrunn vanskelig å lage for mange kjeks. De holder seg godt og forsvinner overraskende fort!

Oppskriften er signert bakeriet i lom, og den kan fort gi bakerismtemning i hjemmet.

IMG_9818.jpg

Du trenger til ca 20-30 kjeks

210 g hvetemel
210 g havregryn
145 g temperert meierismør
50 g brunt sukker
100 g sukker
2 ts bakepulver
0,5 ts salt
2 ss sirup
100 g rosiner
+ evnt 50 g tranebær
0,5 dl vann

Slik gjør du det

Bland sammen hvetemel, havregryn, sukker, bakepulver og smør i en bolle. Bland dette sammen til du får en smuldrete og kornete masse. Dette kan du gjøre både med maskin eller for hånd. Ha i sirup, vann, og rosiner og elt det forsiktig sammen til en deig.

Rull deigen sammen til en pølse og legg den i kjøleskapet. (minst 30 minutter) Hvor store cookies du ønsker , regulerer du med størrelsen på pølsa.

Sett stekeovnen på 175 grader

Skjær opp i passe tykke skiver , og legg de på en bakepapirkledd bakeplate.

Stek i 10-15 minutter.


Rundstykker

God morgen:) Ute plasker regnet ned, i sofaen sitter det noen litt tiltaksløse barn, og i kjøleskapet er det melk utgått på dato. Jeg kommer ikke unna at noe må bakes i dag! En felles aktivitet som resulterer i nydelig lunch blir aldri feil.

Her om dagen prøvde jeg en rundstykke-oppskrift fra Kokkelære. Jeg elsker når jeg prøver nye oppskrifter på bakst og den virkelig “sitter”. Deigen er fin å jobbe med, den kan fint formes til pølsebrød, hamburgerbrød, horn eller snurrer om du (eller barna) heller vil ha det enn vanlig rundstykker. Uansett form, smaker disse veldig godt! Det er en ganske stor porsjon, så baker du disse i dag, får dere ikke bare en god lunch, men du har sikret deg god bakst i fryseren for den kommende uken.

IMG_9791.jpg

Du trenger ( til ca 30 rundstykker )

1150 siktet hvetemel
100 g sammalt grov rug
50 g gjær
40 g sukker
25 g salt
8,5 dl melk (lunken)
125 g temperert smør

Slik gjør du det

Bland alle ingrediensene, utenom smøret. Kjør dette sammen med en kjøkkenmaskin med eltekrok. Etter ca 5 minutter tilsetter du litt og litt av smøret mens deigen elter. Elt videre i 10-15 minutter. Deigen skal bli elastisk og fin og slippe kantene av bollen.

La deigen heve i 1-2 timer i romtemperatur.

Del opp deigen i emner (antall er litt avhengig av hvor store du ønsker rundstykkene) Form disse til boller og la de heve under et kjøkkenhåndkle i ca 15 minutter. Form så bollene til ønsket form før du lar de heve til dobbelt størrelse. En liten time så er både ovnen blitt varm og rundstykkene har hevet fint.

Pensle med vann og litt sammalt rug eller byggmel (evt sesamfrø om du vil ha hamburgerbrød/pølsebrød)

Stekes i 8-10 minutter på 225 grader.


Ovnsbakt gresskarsuppe med ristede gresskarkjerner

Elsker du suppe, men synes det er litt masete med all kuttingen av grønnsaker? Da er dette oppskriften for deg!

Ovnsbakt gresskarsuppe serveres med ferske rundstykker, en liten rømmeklatt og ristede gresskarkjerner.

Ovnsbakt gresskarsuppe serveres med ferske rundstykker, en liten rømmeklatt og ristede gresskarkjerner.

Her har du oppskriften på en fantastisk god suppe som ikke innebærer noe som helst kutting. Grønnsakene bakes enkelt og greit i ovnen sammen med litt olivenolje helt til de er så møre at alt du trenger er en skje for å skrape ut alt det gode kjøttet.

Resultatet er at suppen får en nydelig sødme, og du slipper unna med å kun bruke stavmikseren for å røre det hele sammen til slutt. Prøv, kanskje du også får deg en ny suppefavoritt?!

Server suppen med godt brød og ristede gresskarkjerner.

Når du ovnsbaker grønnsakene slik vi gjør i denne oppskriften legger du enkelt og greit alle grønnsakene i ovnen med skallet på og lar varmen gjøre jobben, slik at alt du trenger å gjøre er å bruke en skje for å skrape ut alt kjøttet når de er ferdig

Når du ovnsbaker grønnsakene slik vi gjør i denne oppskriften legger du enkelt og greit alle grønnsakene i ovnen med skallet på og lar varmen gjøre jobben, slik at alt du trenger å gjøre er å bruke en skje for å skrape ut alt kjøttet når de er ferdig

Til 4-6 personer trenger du:
1 stk gresskar (av typen butternut)
1 gul løk
1 hvitløk
olivenolje
salt og pepper
5 dl kyllingkraft eller buljong
2,5 dl vann
1 dl fløte, evt creme fraiche

Slik gjør du:
Sett ovnen på 200 grader. Del gresskaret og løken i to. Legg det på en bakepaprikledd stekeplate, sammen med hvitløken. Ha litt olivenolje, salt og pepper over. Bak grønnsakene i ca 1 time.

La det avkjøles litt, så du kan jobbe med det. Gresskaret er nå så mykt at du kan ta ut kjøttet med en skje, Ha alt kjøttet (bortsett fra det område med stener) i en kjele, løken og hvitløken klemmer du ut av skallet og har i kjelen sammen med gresskarkjøttet. Tilsett kraft og vann, kjør suppen jevn med en stavmikser, varm opp. Tilslutt har du i fløte. Smak til med pepper.

Server med krutonger eller nybakt brød toppet med gresskarkjerner.

Denne saken er publisert på Plusstid.no